неделя, 11 октомври 2009 г.

В неделя без …

Преди около година публикувах тази статия в едноименния си вестник „Чушкопек”, след като стоически издържах началото на непознатия досега по дивите балкански земи телевизионен формат на Митко Цонев. Сега, след като БНТ отново с трясък отвори врати и пак вдигна шум до небесата покрай годишнината на въпросния „формат” се върнах към статията, за да проследя с нейна помощ развитието му. Предлагам я и на тукашните си читатели, за да го направят заедно с мен.

14.09. и аз не знам защо започнах да гледам първото, доста рекламирано ново предаване на БНТ „В неделя с …”, което неслучайно съвпадна с „Деня на отворените врати на БНТ по случай 50-годишнината на медията .И какво видях !

Най-напред твърде разточителен декор , сред който се мъдреше мустакатата физиономия на т.нар. водещ Д. Цонев .

Като за начало той представи оркестъра си – кой знае защо накратко и по малки имена. След това значително по-тържествено и с повече внимание – асистентките си . Едната от тях съвсем не запомних , а другата беше известната бивша царска депутатка Юлиана Дончева . Никак обаче не разбрах каква ще бъде функцията им .

Включване пряко от ресторант „Крим”, където, стана ясно , днес ще готви Мути Бъчваров . Този светъл ум се опита да си прави гаргара с призива на любимия му Ленин „ По-близо до масите". Разбра се, че Мути ще бъде включван периодично .

Следва представяне на ложата „ Бивши генерални директори на БНТ” ложата „ на младостта”, съставена от студенти от НАТФИЗ .

Защо първата група има ложа е разбираемо, но никак не се изясни смисъла на втората.

Като първи музикален гост беше обявена Йорданка Христова. Всъщност гостенката липсваше, но щяла да се появи след около два часа. Затова като за начало беше пуснат някакъв неин клип.

Последва включване от "Сан Стефано” от ”Деня на отворените врати” , от което единствено научихме, че кака Лара Береану много, ама страшно много се забавлява.

Как точно - не стана ясно .

Ето , че е време за играта , чийто водещ ще бъде представителката ни на последната Евровизия Йоана . Т.нар. игра е просто гениална – да подредиш разбъркана пословица.

Много трудно! И забавно! Йоана се оттегли в очакване на някой гений да грабне наградата, ако се не лъжа 300 лева.

Как така едно такова предприятие с такъв скъп и лъскав декор ще бъде пропуснато да се освети? Ето ви кадри от предния ден как някой си отец Валентин освещава светлата идея сричайки.

Следва гвоздеят на програмата – кастинг за девойки или поне така се изразяваше водещият. Досетихме се, че ще се избира част от "девойките”, но за какво, какви качества се изискват от тях, каква роля ще играят съвсем не стана ясно. Научихме само, че това са девойки №1 , №2 , №3 , №4 , №5 и №6 .

Ето, че имаме зрител, отгатнал свръхсложната загадка и той печели 300 лева, което е повод да се зададе нова такава от Йоана.

Обратно в "Крим" при Мути Бъчваров. Вече ни се изяснява, че ще готви за Алис Крайчева и Васа Ганчева, а също така какво смята да готви. Появява и италианският готвач Джани, който наистина говори български по-добре от Мути.

И преди новините в 12 .00 – реклами .

Следват новините с нов червен декор , ново лице, нови „кашове” и „шапки”.

Първо. Разбира се - ретроспекция от "Сан Стефано". Силно развълнуваната Елиана ни запознава надълго и широко .

Второ. Някак между другото – трагичната новина за катастрофиралия самолет в Перм, Русия. Новина твърде несъществена за Държавната телевизия, сравнена със следващите .

Трето. Много важно! Президентът Първанов посети дом за изоставени деца някъде из русенско, където има настанени и няколко деца от печално известното Могилино.

Президентът, разбира се, отбелязва подобряващите се условия в подобни домове в страната.

Четвърто. Много важно! Много важното, все пак, не е, че за Кръстовден отваря врати реставрираната църква св. св. Константин и Елена в Одрин, а това, че гост е премиерът Станишев .

Пето. Суперинтересно ! Оригинално ! Свръхгениално !

Мили дечица, синове и дъщери на бивши и настоящи телевизионери от БНТ, взимат интервю от любимия министър Вълчев във ведрата обстановка на кабинета му. И понеже крушата не пада далеч от дървото, въпросите са актуални, смислени и находчиви :

Каменарова щерка №1 : Кога най-после ще ставаме по-късно?

Каменарова щерка №2 :Не мислите ли, че голяма част от учебниците са прекалено сложни ?

Алипиева щерка и внучка : Ще се въвеждат ли оценки за поведение ?

Лафчис щерка залага на пикантното : Имали ли сте слаби оценки като ученик ?

А добрият чичко министър Вълчев, охотно в присъщия си блажен стил, спокойно обяснява на милите и талантливи заинтересовани деца. Дирижирано, режисирано, пошло, безвкусно!

Шесто. Още за кризата в Топлофикация – София и спряната топла вода на съвсем редовни платци.Тук никакво задълбочаване. Банална тема, но както и да е, намерила е някак място в новините.

Седмо. Времето с някоя си тийнейджърка на име Мадлен, която очевидно смяташе, че при представянето на прогнозата основното е да се фръцкаш .

Изведнъж, спонтанно започнах да си тананикам рефрен от позабравена песен на "Контрол" : "Ужас! Това е ужас!". Беше изминал едва час и половина от т.нар. шоу, барабар с новините, а вече никак не се понасяше. Като погледнах програмата, о, ужас, това е ужас, оказа се, че предстоят още четири часа и половина подобен бълвоч. Не може да бъде !!!

Нима ние, българските данъкоплатци, плащаме за поредното безвкусно, пошло, та дори арогантно и просташко предаване на БНТ? Поредното безсмислено наред с „Шоуто на канала”, „БНТ – такси”, „Всички пред екрана”, “Жените”, Цветно”,

„В акция” и ред други.

БНТ стигна дъното. С помия – бъркоч от бонбонено червен декор, много нафталин, охранени стари муцуни, невръстни девойчета, дърти мераклии, игри за малоумни, готвене и плюскане, мазни лиги, празни приказки, ограничен отгоре водещ, лош език, слугинаж .

Все пак Митко Цонев – Пъпеша показа, че го бива в нещо, което на широката публика е добре известно – да чете новини, по което прилича на майка си. Много е добър и в това да се мисли за плейбой, а също и да се нагажда към конюнктурата, по което пък прилича на баща си. При острия дефицит на качествени четци на новини в БНТ, по-добре Държавната телевизия да бе го върнала в това му амплоа.

Но митковата алчност няма граници.

В онази песен на „Контрол се пееше така :

„Снощи сънувах във „ Фестивална”

концерт на Venom с водещ Кеворкян .

Ужас, това е ужас !

Не, това не е ужас. Кеворкян съвсем успешно би водил дори и концерт на Venom, пък било и във „Фестивална”. Защото може! Защото знае .

УЖАС е предаването на Цонев, който е тръгнал да харчи народни пари, за нещо, от което си няма и представа. Но признавам – знае да харчи.

Ясно е, че в неделя ще сме без …

Всъщност и в останалите дни гледането БНТ е противопоказно. Особено на червените вече и като декор новини.

Нека не бъда разбиран погрешно – останалите две телевизии с национален ефир не са по-малка помия, но поне за тях не ни бъркат в празните кесии.

2 коментара: