сряда, 11 ноември 2009 г.

Вълчеви фандъци

Откакто е встъпила в длъжност, новата власт ежедневно излиза със съобщения и данни за гигантските злоупотреби на предишната. Във всички министерства. Без едно - на образованието. Не защото там липсват. В него цари странна идилична приемственост.

Иска ми да се да вярвам, че не сме малко надяващите се, че новата власт ще подложи на ревизия безбройните вълчеви дивотии.

Нищо подобно обаче не се случва. Дори напротив.

Вярвам на всички ни прави впечатление, че тази есен по улиците на страната има повече кантонерчета, сервитьорчета и пингвинчета, отколкото в предишните 2-3 години. Имам чувството, че се провежда някакъв чудовищен фестивал на кича на тема ученически униформи. Масово в родните училища не се допускат до класната стая неносещите униформа. Най-после вълчевата политика училищните ръководства да се превърнат в тотален репресивен апарат добива пълен вид. Досега натискът се стоварваше само върху учителите, сега вече се прави опит да се упражнява и над учениците.

За опасността от връщането на тоталитарни порядки в училище алармирам още от първите месеци от управлението на станишевото правителство. Не са били малко ония, които са ме гледали странно, обвинявали са ме в черногледство и дори в параноя.

Някои успявах да убедя, други скоро се убедиха сами, трети си останаха програмирани, както някога са ги вкарали в калъпа. Те са неспасяеми...

Още при първата вълна съкращения мислещите започнаха да си отиват. Оставаха на работа предимно програмираните.

Те са послушни, изпълняват и най-важното- не роптаят.

Чудя се обаче защо не роптаят родителите. Особено ония, които имат повече от едно дете, за което трябва да се бръкнат. А сумата е поне 100 лв. на ученик...

Друго вълчево постижение - връщането на матурите също не срещна особен отпор. През първото им издание летвата беше свалена толкова ниско, че почти нямаше непрескочили я. Отделно от това, контролът по време на изпитите беше почти никакъв. Мероприятието беше отчетено като успешно. На ВУЗ-овете беше предложено да приемат студентите си с оценките от зрелостния изпит.

Днес новият министър отново повдига въпроса университетите да приемат с оценките от матурите. Вместо да се замисли дали висшите училища не станаха прекалено много. В последната кампания броят на свободните места надвишаваше броя на зрелостниците. Няма ли да се притесни вече някой, че голяма част от новите висшисти у нас са полуграмотни?

На втората година, за да се демонстрира по-засилен контрол върху провеждането на зрелостните изпити, в много родни училища ударно бяха поставени камери за наблюдение.

За това се намериха пари дори в кризата.

Да оставим настрана това, че зрелостниците в страната не бяха поставени при равни условия - едни наблюдавани, а други не.

Чудовищното е, че камерите, поставени уж само да следят за преписвачи, оттогава работят непрекъснато. На монитори в директорските кабинети се следи всичко. Директорка на старозагорска гимназия, която вече трета година заема поста без конкурс дори си е поръчала опцията да наблюдава всичко и от дома си.

Наскоро учителка от елитна гимназия от нашия град с учудване констатира, че може да бъде наблюдавана по време на учебен час дори от портиерите на училището.

Достъп до картината имат инспекторатите и самото министерство на образованието. Следователно министър Фандъкова е наясно с воайорството, въведено от Вълчев, но явно го смята за нещо нормално.

Досега не съм чул учител да недоволства от този нов почин на следене. Конформизъм е завладял системата. Родителите не са наясно какво става в училище. А и не искат да са.

Фандъкова ще стане кмет на София. Честито! Най-добре да повикат Вълчев да досъсипе родното образование.

8 коментара:

  1. Здравствуйте, мне достаточно понравился ваш блог и у меня возникло желание по обмену линками с моими порталами для повышения положения в ПС
    корпоративный блог \ бэби блог \дневник ру \блог пост \livejournal \блог виктора \блог стихи \gmail \блог юрий \блог белых \ блог валерии

    ОтговорИзтриване
  2. Здравствуйте, мне весьма нравится ваш блог и я предлагаю состоящее в обмене линками с моими сайтами с целью улучшения позиций в Гугле и Яндексе
    блог станислава садальского \ блог пост \спам \красивые блоги \контент \spam \spam \блог павел воля \контент \блог соловьева на mail ru \ блог юлии

    ОтговорИзтриване
  3. Third, diѕtributοrѕ are ѕo confident in іtѕ
    abіlіties that theу supply money back guarаntеes fоr folks ωho tгу it οut.


    Herе is mу blog post; Http://Utahcountygop.com/
    Also see my website: http://www.prnewswire.com/news-releases/flex-belt-review-and-latest-coupon-code-savings-now-featured-at-awesomealldaycom-190317331.html

    ОтговорИзтриване
  4. The sixty day complimentary trial supply is a terrific selection, in the case of the flex waistband.


    My web page; Flex Belt Reviews

    ОтговорИзтриване
  5. The sixty day complimentary trial deliver is a terrific choice, in the case of the flex waistband.


    Feel free to visit my page flex Belt Coupons

    ОтговорИзтриване