вторник, 17 февруари 2009 г.

Аз нямам брат сърбин, другари интелектуалци

(От бр.3/2008 на едноименния вестник. Публикувано тук по повод годишнината от обявяване независимостта на Косово.)

Ден преди правителството да признае независимостта на Косово и когато вече беше ясно, че това ще се случи, сто родни интелектуалци излязоха с отвореното писмо „Луди водят слепи”, силно разгневени и обезпокоени. Гневът им обаче беше насочен повече към „псевдополитиците”, които настояваха час по-скоро да се признае Косово, отколкото към управляващите, които трябваше да вземат това решение.

        Като стил въпросното писмо е по-скоро пасквил, при това доста зле написан и недобре аргументиран. Освен ако не приемем, че „сърбите са наши братя по кръв и вяра и ако днес предаваме тях, утре ще бъдем предадени ние” е нещо като аргумент.

Първо: Аз нямам брат сърбин, другари интелектуалци. Не ми е брат онзи, който ни обяви война веднага след Съединението, онзи, който тръгна с нас на война за освобождение на Македония, после се обърна срещу нас и заграби по-голямата част от територията й, а после изби и смачка всеки, който имаше българско самосъзнание…..

     Не ми е брат онзи, който има псувня и срещу Бога….

Второ: Гневът ви е насочен много повече към Иван Костов и  „псевдополитиците”, защото знаете, че макар управляващите днес да взеха решение за признаване на Косово, те го направиха без убеждението, че така е редно, а защото такава е конюнктурата. Гневът ви е насочен не към управляващите, защото вашето писмо е притурката с извинение към Сърбия за признаването на Косово точно от страна на тези управляващи.

    Бърз поглед към 100те имена  показва, че около десетина от въпросните интелектуалци са хора от инициативния комитет за издигане на кандидатурата на др. Г. Първанов за втори президентски мандат – Леда Милева, Георги Калоянчев, Нешка Робева, Светлин Русев, Велислава Дърева, Иван Гранитски ….. – все хора близки до властта и преди, и сега.

Трето: Вие, другари интелектуалци, видимо съжалявате за европейската и атлантическата ориентация на България и че сега пропускате златен шанс за нов Съветски съюз с Русия, Сърбия и Беларус, защото повечето сте деца на вожда и учителя Г.Димитров, който беше готов да ни включи в състава и на Югославия ,и на СССР. (Недоумявам какво правят в списъка Виктор Пасков и Андрей Слабаков и ми се иска да си го обясня с навика им да са контра на всички и всичко.В същото време определено ми липсва името Велко Вълканов)

 Четвърто: Защо, другари интелектуалци, които имате претенцията да сте изразители на „народната воля”, не възроптахте срещу сръбската власт за отношението й към българите в Цариброд и Босилеград? Защо не излязохте с отворено писмо срещу сърбоманите в Македония, които рушат българските военни паметници, включително паметника на Т. Александров? Защо бяхте „глухи и слепи” по „важните отечествени въпроси” по време на учителската стачка, протестите на лекарите, металурзите?

За какви „фундаментални национални интереси” говорите, когато нямаме национален идеал? И защо не сте обезпокоени , че нямаме?

Кога ще напишете отворено писмо, обезпокоени от цензурата, потъпкването на човешките права, милиционерщината, корупцията.

Пето. Преди години световната шампионка Катарина Вит изрази съжаление за Обединението на Германия и носталгията си по родния социалистически Карлмарксщат. Тогава, може би не я разбрах. Днес, благодарение на вас разбирам напълно какво е имала предвид. Имала е предвид, че ако не беше родена в ГДР, може би щеше да я познава не целия свят, а неколцина поклонници на женската хубост от Кемниц. Вашата носталгия по онзи свят и желанието ви да го реставрирате доколкото е възможно има същите мотиви.

Накрая. Пасквилчето, под което сте се подписали, ако го очистим от безбройните глупости, недостойни за титлите проф., акад., д-р и пр., би изглеждало :

„….Днешните български управници, изглежда, не осъзнават тежестта на своята историческа отговорност. За жалост катастрофалните последици от техните безотговорни решения ще понесат наследниците им. Всички ние ще плащаме продукта на национално-предателската злощастна политика на днешните силни на деня…. Може да се глухи и слепи , но знайте, че има и друга позиция по важните отечествени въпроси.Не се затваряйте в луксозните си кабинети, слезте от своите лимузини.Знайте, че има и народна воля.”

      Бих бил щастлив , ако някои от вас го подпишат в този му вид.

      Още повече, че, ако не сте слепи и глухи, има ежедневни поводи да го направите.

 

1 коментар:

  1. много се дразня когато разни започнат да ми обясняват, как едикойси народ ни бил "братски". какво изобщо значи това? че трябва тутакси да загърбим реалността на международната политика и националния си интерес, за да се прегърнем топло с някой "брат"? и защо за братски обявяват все народи, с които никак, ама никак не искам България като цяло и аз в частност да сме свързани?

    ай сиктир, аз братя и сестри нямам

    ОтговорИзтриване