събота, 23 май 2009 г.

Бог да прости родното образование

 Зам. директорът нахълтва по средата на часа в 11 клас. Няма „Добър ден”. Няма „Извинете”. Има „Кой клас е тука? Кои са без униформи? Номерата! Имената!

Ще си помислите, че това е някаква картина от тоталитарното ни минало? Не, това се случва в елитна провинциална гимназия през април 2009. Можете да бъдете сигурни, че се случва и на много други места в страната.

След като въведе прословутото диференцирано заплащане с формулата „пари ще има само за ония училища, които го приемат” действа безотказно,  министър Вълчев започна да я прилага за всяка своя гениална приумица. Следващата беше връщане на униформите. Пари (ако се не лъжа 40 000 лв.) ще получат училищата, въвели униформи.

По същата схема сега се въвежда и безумната програма „Без свободен час”. Според нея учителите ще трябва да запълват часовете на отсъстващи свои колеги, без особено значение какво преподават, искат ли или не. Така ще се стига до парадоксални ситуации като във вица по-долу. /Учителят по физика се разболял. Съгласно програмата “Без свободен час”(виж стр.1) директорката изпратила да го замества  колегата му по физическо. Влязъл последният и изкомандвал: “Пишете следната задача!” Условието: Две крокодилчета летели и се карали кое е по-оранжево. Едното попитало: “Колко е часът? Другото извадило термометъра и отговорило: “От три дни летим и все е петък.”

Търси се: На колко години съм аз?

Класът, сащисан и втрещен мълчал. По едно време Иванчо вдигнал ръка. “Кажи, Иванчо?”.  “На 28”- казал Иванчо. “Как стигна до отговора?”- изумил се учителят.

“Аз съм на 14 и баща ми ме нарича полуидиот”- отвърнал Иванчо. /

Но да се върнем към провинциалната гимназия. Тъй като тя е елитна, просто е длъжна да приема всички вълчеви дивотии. И понеже някога беше известна с демократичния си дух, за въвеждането на униформи бяха анкетирани учениците. Болшинството бяха против. Болшевишката номенклатура обаче не е забравила старите си прийоми, напротив,  развива ги и ги обогатява – директорката обяви резултат 50:50 %. Без някой друг да изобщо да е виждал анкетите. Този фалшифициран резултат даваше основание окончателното решение да се вземе на педагогически съвет. На него директорката заяви, че учениците желаят въвеждането на униформи. Въпреки „равния” резултат, се позова на това, че „предложението” първоначално дошло от ученическия актив на училището.( В последните години започна отглеждането на нова уродлива форма на неокомсомол в училищата, в който се „избират” новата генерация млади кариеристи.)

На педагогическия съвет учителките (обобщавам, защото в родното училище учителите мъже са пренебрежимо малко) гласуваваха „за” униформите с огромно мнозинство – коя от носталгия, коя от страх, коя „по вътрешна убеденост” и всички вкупом най-вече от безгръбначност, от безропотно подчинение, характерно за учителките надлъж и шир в нашата татковина.

И сега, през април 2009 едно главоного мекотело влиза с трясък в стая посред часа да заплашва и назидава дръзналите да влязат в училището без униформа. Защото сбърканата ни система му е дала възможност да се издигне до зам.директор, въпреки посредсвеността си, но благодарение на способността си да се нагажда и да целува задници. Един плазмодий, който с постоянен лайнян вкус в устата, цял живот ще си остане лакей.

На какво могат да научат нашите деца измекярин като този и послушните му колежки? На дявол знае какво, но не и да ходят изправени. А може би точно такава е заложената цел...

Бог да прости елитната гимназия! Бог да прости родното образование!

Където е минал Вълчев, там трева не расте.

 

12 коментара:

  1. Браво!Разбрал си. Целта е да не ходят изправени.

    ОтговорИзтриване
  2. Въпреки недостатъците на системата(винаги и във всяка система има недостатъци) въвеждането на униформи е безспорен плюс! За справка - училищата, които вече са ги въвели.
    timmyd.blog.bg

    ОтговорИзтриване
  3. Чак пък плюс??? И защо,моля?Защото всичко в образованието ни е толкова евтино и достъпно за всички - та само униформите ни липсват...

    ОтговорИзтриване
  4. бая зле си, моето момче..

    ОтговорИзтриване
  5. uniformata e neobhodima za bednite i umni uchenici da ne se chuvstvat zle pred bogatite idioti!

    ОтговорИзтриване
  6. Това за униформите и свободния час е наистина гвоздея в ковчега на "министъра".Но така или ина4е той е пътник и следващия ще направи още по-големи мизерии. Нима някой иска да има умни образовани млади хора??? Прости и немислещи униформени дебилчета е отколешна кумонистка мечта, а мухльото-педерас-седенкар ще си остане най- най- най-мразения в историята на образованивето!

    ОтговорИзтриване
  7. Аз не мога да разбера това укор към Министъра ли е или към учителите? Наистина ли за толкова вещ и интелигентен мислите себе си г-н Петков,че наричате хората от тази гилдия: "...мекотели,безгръбначни,измекяри..."???
    А не е ли по-добре хора като вас,които очевидно не работят в тази област ,да запазят за себе си жлъчните подмятания.Всички взеха да разбират от образование...,а това никога не вещае нищо добро.Надявам се все пак ,когато отидете в болницата или банката не учите хората там как да си вършат работата.

    ОтговорИзтриване
  8. Драги господине,
    селяндурството на заместник директорката не значи, че системата е лоша. Лично аз съм във възторг от министъра. Учил съм в елитна провинциална гимназия и мога да Ви кажа, че с гордост исках да нося униформа с емблемата й. Също така не исках по-богатите ми съученици да си показват супер скъпите коли, дрехи и телефони в училище, или пък съученичките ми мисюлманки да носят фереджетата си в клас и да си приказват на неразбираем за мен език (разбира се, това не се случваше в моята гимназия, но се случва в другите училища). Вярно е, че тези матури са ужас и хаосът е голям, но специално за казаното от Вас смятам, че нямате никакво право!

    ОтговорИзтриване
  9. Авторът е идиот. Униформите са една чудесна идея! Ти си просто някакъв ограничен, воден от стадното чувство на привидно всеобщиото недоволство на учениците човек. Всеки вътре в себе си харесва униформите. Понякога старите идеи са най-хубави и не бива да отричаме абсолютно всичко от миналото. Важно е да разбереш, че нито директорът, нито учителите са виновни. Стига си мрънкал, никой не те кара да не "стоиш изправвен". Никой не те е спрял. Ако имаш необходимите качества, то ти би могъл да убедиш другите(включително и директа), че ти си правия, и че униформите са грешка. Има много начини, можеш да напишеш есе на тази тема и да го публикуваш в училищното списание/вестник. Повярвай ми, материалът ще бъде видян и прочетен. Ако не можеш да сториш това, то тогава ти не си достоен да одържаш своята позиция. В статията ти нямаше аргументи, имаше цинизъм и жлъчни, лишени от житейски опит подигравки. Заетата от теб позиция отрича равенството, което е една от основните христиански ценности.
    Ти си глупак. Чак се очудвам защо си хабя силите да ти го обеснявам, така или иначе няма да ме разбереш.

    ОтговорИзтриване
  10. А как уважаемият автор е започнал учителския си трудов стаж без да притежава педагогическа правоспособност?
    Вероятно "благодарение на способността си да се нагажда и да целува задници"?!
    Съгласно Инструкция №2/1994г. за изискванията за заемане на длъжността "учител" и инструкциите, които я изменят и допълват, длъжността "учител" се заема от лица, които притежават не само съответната образователно-квалификационна степен, но и ДОПЪЛНИТЕЛНА ПРОФЕСИОНАЛНА КВАЛИФИКАЦИЯ "УЧИТЕЛ", респ. "специалист по педагогика", "преподавател по...", "педагог на...", а не такива, които тепърва ще се обучават и някъде в обозримо или необозримо бъдеще им предстои дипломиране!
    Не е ли този твърде „недемократичен” начин за назначаване на работа един от „прийомите” на „болшевишката номенклатура”? Днес си в ролята на връзкар, изместващ другите, а утре заемаш тяхната роля...

    НЕ МОЖЕ НАВЕДЕНИЯТ ДА УЧИ ДРУГИТЕ „ДА ХОДЯТ ИЗПРАВЕНИ”! Както не може, след 5-годишен учителски стаж, неколкократно да наричаш себе си „народен будител”, а да допускаш правописни, пунктуационни или граматически грешки! Ако ли пък се случи – „БОГ ДА ПРОСТИ РОДНОТО ОБРАЗОВАНИЕ”!
    Лесно е да се плюе! Лесно е да се види сламката в чуждите очи, но не и гредата в собствените!
    Сега е модерно да имаш активна гражданска позиция. И не само да я имаш, а и да я изказваш шумно – световната мрежа (и в частност блоговете) дава прекрасна възможност на мераклиите писачи! Но само след като старите кирливи ризи са заключени в най-потайния шкаф!

    ОтговорИзтриване
  11. Страхотна публикация. Продължавай в същия дух!

    ОтговорИзтриване