петък, 27 февруари 2009 г.

Другарският съд на Драган Чая











Гилдията

Когато преди време изгледах първия час и половина от предаването на Митко Цонев по БНТ, си помислих, че Държавната телевизия не е способна на по-голяма пошлост от видяното. Оказа се, че е способна.

„Бъди звезда” на Драган Чая надмина всякакви очаквания. На 26.02.2009г. предаването се занимаваше единствено с победителя в тазгодишния конкурс Красимир Аврамов и настръхналата срещу него „музикална гилдия". Всъщност Драган спретна нещо, в което,  види се, има опит от комсомолските си години – другарски съд на изненадващия победител Аврамов. „Безкомпромисният съдия” Драган почти не даде думата на Аврамов, държа се пренебрежително и дори унизително спрямо подсъдимия. Върхът на всичко беше репликата му „не ме занимавай”, когато Аврамов искаше да покаже свой албум, в който имаше дует с Хосе Карерас. Дори съдията имаше наглостта да предположи, че да направиш дует с Карерас и нещо твърде обичайно и тривиално. За сметка на това даде думата на всевъзможни юнаци на родната поп-музика, недоволни и дори озлобени от победата на Аврамов – някакъв си Жоро, който бил работил с Ампов-младши (кой знае защо носещ псевдоним Графа), ланската ни участничка Йоанка, някой си DJ Dean (или нещо подобно) и титана на родната ни музика Искрен Пецов. Прочетени бяха и пледоарии на отсъстващите Елица и Стунджи и „най-крайния опонент” Черното Марианче, люде, които отсъстваха от съда. Само като свидетели бяха изслушани „Акага”.

Стигна се чак до невижданата наглост ”Трябва ли да се откажем от конкурса?” И въпроса на съдията ”Защо тази вечер няма да изпееш песента-победител?” И дори, че ако иска БНТ може да изпрати ”щатния” си певец Драган Чая.

Но стига за Държавната телевизия. Там отдавна простотията е безгранична, а помиярстването начин на съществуване.

Да оставим настрана и как се чувства Красимир Аврамов след атаките на т.нар. гилдия.

Нека видим какво представлява „гилдията”. От 12-13 години тя  представлява един приятелски кръг,  (в)лизането в който очевидно не е трудно, ако имаш начална подкрепа, мощна реклама и разбира се признаваш звездния статус на членовете му. Така се народиха „звезди” като Ампов-младши, Руши Виденлиев, дует „Каризма”, Черното Марианче, единствения певец в света със запушен нос Любо и трупата му „Те”, D2, Део, Кафффе, Мастило, Мария Илиева, Крум, Лилана и прочие подобни. С мощна подкрепа на злодеи като „БГ-радио”, телевизия ММ, Държавната телевизия и някои други медии, те изместиха от ефира наистина уникалните и самоутвърдили се изпълнители от началото на 90-те -  „Ревю”, Милена, „Ера”, „Клас”, „Ахат”, „Подуене Блус Бенд ”, Стенли, „Контрол”, „Нова Генерация”.

И почнаха да си раздават награди. Да се величаят помежду си, да се мислят за велики. Нищо, че Ампов-младши, да речем, не може да събере повече от 20 души публика на концерт и че е продал за десет години вероятно още толкова бройки албуми. Това не пречи всяка година да му се връчват всевъзможни призове на „БГ-радио”, или „ММ”. Което пък говори за пълната импотентност на съвременната поп-и псевдо-рок музика.

 За първи път видях името на Красимир Аврамов на един подписан плакат в пловдивски тролейбус през 1995г. и се подразних от претенциозното „Човекът-глас”. Помислих си: някаква местна звезда. Всъщност Аврамов, оказа се, не е пловдивчанин, но наистина беше най-популярен там, вероятно заради сътрудничеството си с пловдивския композитор Стоиц Гъдев и концертите си в Античния театър. По това време БНТ не беше изветряла като сега и дори често излъчваше концерта на Аврамов, сниман именно в Античния театър. По това време си купих и албума му „Silent Voices”. Скоро след това за Аврамов не се чуваше нищо, не се говореше, изчезна. По-късно разбрах, че е в Щатите и продължава да се занимава с музика.

И едва наскоро чух, че се завърнал с намерение да участва в конкурса „Евровизия”, а в последните дни и че го е спечелил. И всичката помия, изляла се върху му в следващите дни.

Тогава гледах „Стани звезда” за втори път. Първият беше при участие на „Perfect Strangers”, старозагорската рок-група, чийто китарист Ачо струва повече от всички музиканти на т.нар. гилдия накуп.

Красимир Аврамов се завърна да хвърли камък в помийното блато, наречено българска популярна музика. А истината е, че за една дузина години няколко дузини изпълнители не успяха дори да доближат класата на „Silent Voices”.

 

 

5 коментара:

  1. Браво! Чудесен анализ. Ако искаш включи се в този форум http://eurovisionbulgaria.forumotion.com

    ОтговорИзтриване
  2. Много ми харесва това, че имаш позиция и аргументи! Успех на блога, гледам че си започнал от скоро, но..силно!:)

    ОтговорИзтриване
  3. Най- гнусното в цялата тая история е,че:
    - именно хора от гилдията, с претенции да са на Ти с музиката и взели се насериозно, уж нямащи лични амбиции, а/ патриотични/ :), спретнаха този т.нар. скандал, което говори за липса на всякаква човешка и професионална етика и морал.

    - още по- гнусното е, че му спретнаха "Другарски съд" с незабравени комунистически прийоми.Беше ужасно и прекалено гадно.Отвратително даже.

    Дори няма значение кой е човекът и какъв е поводът, но този случай е достатъчно красноречив как колективната посредственост може да мачка един човек, един талант.

    Това, което се случи с Краси Аврамов е отвратително и срамно. Да подложиш на масиран психологически натиск от колективна посредственост с незабравени комунистически прийоми,

    игнорирайки мнението на 19 500 българи, които са си дали труда да гласуват за своя сметка...си е чиста гавра както с певеца, така и с неговите слушатели. Гавра е със всички нас, защото ни занимават с простоиите си, но у нас нещата винаги са ставали по този начин- възможно най- гнусният.

    Като човек, който неведнъж е бил "жертва" на колективната посредственост в Родината си твърдо заставам зад Красимир Аврамов и неговата песен.

    Не съм гласувала в България за този избор, но със семейството ни ще го подкрепим с гласовете си от Франция. Успех, Краси! Не си сам.

    ОтговорИзтриване
  4. Конкретно за Драго Чая. Още не съм забравила едно негово предаване по БНТ преди 3г, в което беше поканил студенти- хамали / в последното няма нищо срамно и обидно, естествено /,

    в което им пусна Еминем, носител на 7 награди
    "Грами" и им зададе въпроса: "Деконструктивен певец и човек ли е Еминем?"

    Същият тоя Драго Чая буквално изнуди момчета да мънкат и хъкат явно неподготвени за такъв провокиращ въпрос и обобщи гръмогласно, че Еминем е ДЕКОНСТРУКТИВЕН певец :)

    Сега ми е смешно, но знам как тогава се впрегнах и се възмутих, че дори писах писмо до БНТ, на което още нямам отговор. :)

    А факта, че обяви себе си за щатен певец на БНТ пък направо изби рибата и обърна палачинката на "Crazy" Мариянчето :)

    ОтговорИзтриване
  5. "Crazy" Мариянчето открито претендира за ежегоден абонамент за участие в Евровизия с патриотарската претенция да представлява България.

    Хайде, бе! С Другарски съд ще си налагаме задкулисни президентски мераци за изява на любимата, в любимата Гоцева Москва :)

    То бива наглост и гнус,
    ама чак пък толкоз...

    ОтговорИзтриване